BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ proje ortaklığıyla yapay zekâ destekli dil öğretimi geliştirilecek

Yayın Tarihi : 23/07/2025
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) ortakları arasında yer aldığı uluslararası projeyle öğretmenlerin yapay zekâ desteği ile dijital dönüşüme uyum sağlamasına katkıda bulunulacak.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) ortakları arasında yer aldığı “Yeni Nesil Dil Öğretmenleri: Etik Yapay Zekâ Destekli Rehberlikle Dil Öğretimini Güçlendirme” (New-Gen Language Teachers: Empowering Language Teaching with Ethical AI-Enhanced Guidance) başlıklı proje, Erasmus+ KA220 HED Yükseköğretimde İş Birliği Ortaklıkları kapsamında desteklenmeye değer bulundu. Letonya Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülecek proje, Letonya Ulusal Ajansından 250 bin Euro fon desteği almaya hak kazandı.

Projeyle küresel eğitim ağına katkı sunulacak

Türkiye’den BARÜ’nün yanı sıra Anadolu Üniversitesi, İspanya’dan Granada Üniversitesi ve Avusturya’dan Hafelekar Unternehmensberatung Schober GmbH’nin yer aldığı proje, 2025 yılı güz döneminde başlayarak 24 ay sürecek. Koordinatörlüğünü BARÜ Eğitim Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Köse’nin yapacağı projede, Dr. Öğr. Üyesi Erdi Şimşek ile Arş. Gör. Dr. Betül Çimenli Olcars araştırmacı olarak çalışmalara katkı sunacak.

Proje kapsamında, yabancı dil öğretmeni adaylarına yönelik 20 saatlik açık erişimli bir çevrim içi kurs (MOOC) geliştirilecek. Bu kurs; dil öğretiminde yapay zekânın entegrasyonuna dair öğrenme kazanımları, içerik, ölçme-değerlendirme yöntemleri gibi başlıkları bulunan kapsamlı bir eğitim programını içerecek. Ayrıca, yapay zekâ sistemlerindeki ön yargılar, veri güvenliği, şeffaflık gibi konulara odaklanan etik durum çalışmaları, örnek ders planları ve oyunlaştırılmış açık erişimli bir eğitim kiti de kurs içeriğinde yer alacak.

Yaz okulları, çalıştaylar, çevrim içi seminerler

Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Köse, “Uluslararası projemizle geliştireceğimiz eğitim materyalleri, 3 ülkede 200 hizmet öncesi öğretmen ile pilot uygulamaya alınacak. Proje paydaşlarımız yaz okulları, çalıştaylar ve çevrim içi seminerler aracılığıyla aktif olarak sürece dâhil edilecek. Ayrıca, lisans ve yüksek lisans düzeyindeki öğretmen yetiştirme programlarına entegrasyonu kolaylaştırmak amacıyla rehber bir doküman hazırlanacak. Uluslararası alana yönelik çalışmalarımızdaki desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Ahmet Akkaya’ya teşekkür ediyorum” dedi.

“Yeni Nesil Dil Öğretmenleri: Etik Yapay Zekâ Destekli Rehberlikle Dil Öğretimini Güçlendirme” projesi ile Avrupa genelinde yenilikçi pedagojilerin öğretmen eğitimi alanında benimsenmesi, öğretmenlerin dijital dönüşüme uyum sağlaması ve yapay zekâ temelli sürdürülebilir gelişimin desteklenmesi hedefleniyor.

BARÜ’nün proje ortağı olarak yer aldığı uluslararası çalışmaların önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, dijital dönüşüme dayalı yenilikçi projeler üretmeye devam edeceklerini belirterek Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Köse ile proje ekibini tebrik ederek başarılarının devamını diledi. 

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • BARÜ-ebilge tercih modülüyle aday öğrencilerin yanında

  • BARÜ-Özbekistan akademik iş birliği gelişmeye devam ediyor

  • Belediye Başkanı Yalçınkaya’dan Rektör Akkaya’ya ziyaret

  • BARÜ proje ortaklığıyla yapay zekâ destekli dil öğretimi geliştirilecek

  • BARÜ’den tarihin tanığı anıt ağaç hakkında yeni keşif

  • BARÜ TEKNOFEST Koordinatörlüğü kuruldu

  • BARÜ’nün projesiyle kereviz tohumunun kanser önleyici etkileri araştırılacak

  • BARÜ’nün projesiyle Anadolu’da üzüm tarımının tarihsel yolculuğuna çıkılacak

  • BARÜ’de çocuk edebiyatının önemi vurgulandı

  • BARÜ’nün çalışmasıyla istilacı böcekler sınır kapılarında tespit edilebilecek